26 Ekim 2013 Cumartesi

0-12 AY CEREN'le OYNADIĞIMIZ , FOTOĞRAFINI ÇEKEMEDİĞİM OYUNLARDAN ÖRNEKLER...


Bir çocuğun beyninin ...

3. yılın sonunda 1000 trilyon aktif bağlantı oluşturduğunu (erişkinlerin iki katı)

Kolej öğrencisinin iki katı hıza sahip olduğunu...

Yeni bilgileri bir erişkin beyninden çok daha hızlı özümsediğini ve değerlendirdiğini...

biliyor muydunuz ?

Basit  eğlenceli oyunlar çocuğun beyin gelişiminde önemli yer tutar..



CEREN'le OYNADIĞIMIZ , FOTORAFLAYAMADIĞIM OYUNLARDAN ÖRNEKLER...

0-12 ay

*Ceren ilk doğduğu zamanlar bile başını sesin geldiği yöne çevirene kadar onun adını söyler,gözlerinin içine bakarak adını tekrarlardım.Vücüdunun her bölgesini öper,sevgi sözcükleri söylerdim.Bunu oyuna çevirir onunla bağ kurmaya çalışırdım.Bir bebeğe ne kadar çok sarılarsanız veya kucakta tutarsanız ileride kendine güveni daha çok artar..

*Ceren daha bir haftalıkken onunla sürekli konuşuyordum,yaptığım herşeyi ayrıntılı olarak anlatıyordum kendisine,pusete yatırıp mutfağa yanıma alır,bulaşıkları makineye yerleştirirken,masayı kurarken hep sohbet ederdim.Yeni doğan bir bebek 1 gün bile olsa anne ve babasının sesini tanır.

*Yatağının yanına anne karnındaki sesleri andıran bir oyuncak koyuyordum,çalan melodiler cerenin rahatlamasına yardımcı oluyordu.Siz bulaşık makinesi,elektrik süpürgesi sesini kaydedip başucuna koyabilirsiniz çünkü bu seslerde rahimdeki seslerin bir benzeridir.

* Cereni dizlerime yatırır ellerini tutup onlara üflerdim.sonra avuçlarını öper,diğer yerlerine üflerdim.Ceren genelde boyun altına üflenmekten hoşlanırdı.

*Cereni yine dizlerime yatırır baş parmağımı avuçlamasına izin verir,çekmeye çalışırken ayy sen çok güçlü bir bebeksin diyip geri çekmesine yardımcı olurdum.

*Elimi burnuna yavaş yavaş dokundurup seni seviyorum oyunu oynuyorduk,sonra burnunu öpüyordum.

*Elime parlak renkli bir eşarp alıp sağa sola hareket ettirip onun bunu izleyip izlmediğini kontrol ederdim.Bu oyunu devamlı oynuyordum,beyin gelişimini destekleyici bir oyundur.

*Çıngırakları bütün bebekler sever çıngırakları sallarken herhangi bir şarkı söylerdim.onun çıngırakları takip ettiğinden emin olmak için,sonra çıngırağı kendisine verir o sallarken ben şarkı mırıldanırdım.

*Duyusal gelişimi için ilk aylarda farklı kumaşları ellemesini sağladım,sonra o kumaşları kollarında bacaklarında ovar gibi yaptım.

*Masaj her anne kesinlikle yapıyordur herhalde,hergün ayaklarını yukarı kaldırıp bisiklet sürer gibi yapıp şarkı söylüyordum,sonra karnına masaj yapıyordum.

IŞIKLA DANS ETTİRMEK:
Evde feneriniz varsa çok eğlenceli bir oyun, Bebeğinizin bir fenerin ışınına odaklanmasını sağlayın ve ardından bunu duvarda gezdirin. Daha zorlu bir uğraş için, ışığı daireler halinde ve farklı bir tempoda, hızlı ve yavaş oynatın.

AL-VER OYUNU

Cerenle bu oyunu hergün oynuyoruz,onun eline bir top ya da bir oyuncak veriyorum. Elleriyle ve ağzıyla oyuncağı yoklamasına fırsat verecek zamanı tanıyorum. Daha sonra oyuncağı geri vermesi için avucumu ona doğru uzatıyorum,.

 DAĞA TIRMAN OYUNUMUZ

Yere birkaç minder yığıyorum,ilk önce ne yapmasını ben gösteriyorum,aynısını onun yapmasını istiyorum.  Onu ayartmak için minderlerin üstüne bir oyuncağını koyuyorum ya da minderlerin arkasına saklanıp görünerek "ce -eee" diyorum.

TOPU UZAĞA ATMA


Bir topu onun oturduğu yerin biraz uzağına yuvarlayıp geri getirmesini söylüyorum.Her getirdiğinde onu alkışlayıp öpüyorum.

ANNEYİ GÖRMEK İSTERMİSİN?
Elime bir eşarp alıyorum, cerenle karşılıklı oturuyoruz. Eşarpla yüzümü kapayıp.  “anneyi görmek istiyorsan, hadi konuş” diyorum. ceren bir ses çıkarırsa hemen eşarpı yüzümden çekip ona yüzümü gösterip ve onu öpüyorum. 2-3 dakika süresince oyunu tekrar tekrar sürdürüyoruz.

GÜNLÜK YAPTIKLARIMIZI ŞARKI İLE ANLATMA
Cerenle günlük yaptıklarımızı şarkı ile anlatıyorum:)Mesala sabah uyandım,kahvaltımı ettim,işe gittim,gezdim tozdum eğlendim gibi:) Müzikal tür konuşmaların beyin geliştirici özelliği çoktur.

MARKET ALIŞVERİŞİNDE
Market alışverişlerinde, her gezdiğimiz reyonda alacağım ürünleri cerene anlatıyorum,mesala ona alacağım bez ise şimdi senin bezini alacağız sonra senin en sevdiğin meyvelere bakıp onlardanda alıp alışverişimizi tamamlayıp eve gidicez vs..diye.

FIŞFIŞ KAYIKÇI
Karşılıklı oturup ellerinden tutuyorum,ileri geri sallanarak fışfış kayıkçı şarkısını söylüyorum.

PARLAK PARLAK KÜÇÜK YILDIZ

Bu şarkıyı ceren çok seviyor:)
Parlak parlak küçük yıldız(el tırpıyorum)
Gökyüzünde napıyorsun(el çırp)
Çok uzakta bir yerde(el çırp)
elmas gibi parlarsın(el çırp)
parlak parlak küçük yıldız(el çırp)
gökyüzünde ne yapıyorsun(el çırp)

BAŞ PARMAĞIM NERDESİN
Bu şarkıyı ceren 4 aylıkken başladım söylemeye şuan ellerini yapıp kendince mırıldanıyor:))
Baş parmağım baş parmağım nerdesin nerdesin(sağ baş parmağınızla)
Burdayım burdayım(sol baş parmağınızla)
Nasılsın efendim(sağ baş parmağınızla)
Teşekkür ederim(sol baş parmağınızla)
Parmak kaç(sağ baş parmağınızı geri çekiyorsunuz) diğer parmaklarınızla aynen şarkıyı söylüyorsunuz(işaret-orta vs.)

BANYODA YAPILANLARI KEŞFETTİRİN
Cerenle her banyoya girdiğimizde orda olan nesneleri ona tanıtıyorum,diş fırçası,tarak,diş macunu,sifon,sabun,bunlarla neler yapıldığını anlatıyorum.Onlar soru soramıyor ama herşeyi merak ediyorlar:)

AYNA OYUNLARIMIZ
Aynanın karşısına geçip değişip tiplemeler yapıyorum,dilimi çıkarıyor,kulaklarımı çekiyor,komik hareketler yaparken hem bana bakmasını , hem taklit etmesini sağlıyorum.

EŞARBI ÇEKME
Eşarbın bir ucunu ceren diğer ucunu ben tutuyorum,ileri geri yapıp,ben eşarbı bırakıp sanki o kuvvetle çekmiş gibi yere düşüp gülmesini sağlıyorum,bebekler bu tür komik oyunlardan çok zevk alırlar..

2 yorum:

  1. harikasın,özlemcim..sana olan hayranlıgımı bir kez daha dile getirmek ıstıyorum..tek cocukla zamanın bıze yetmedıgınden yakınırken sen 3 cocukla...hakıkaten takdır ediyorum seni cnm

    YanıtlaSil